terug

wereldcultuur

wo 03 okt 2012 - 20:30 - Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

Staff Benda Bilili (Congo)

Om de volledige inhoud van deze website te bekijken heeft u de nieuwste Adobe Flash Player nodig en dient u de optie javascript ondersteuning aan te hebben staan.

Klik hier om de nieuwste Adobe Flash Player te downloaden.

Het verhaal is ongelooflijk, de muziek onweerstaanbaar. Wie Staff Benda Bilili in 2010 op Lowlands heeft meegemaakt, zal dat laatste onomwonden onderschrijven. De geschiedenis van deze groep Congolese straatmuzikanten is - ondanks de schrijnende werkelijkheid - een weergaloos succesverhaal. De vijf zangers waren ooit sterke kerels (Très très fort heet hun eerste cd), maar werden door polio verlamd en tot rolstoelen en krukken veroordeeld. Frontman Ricky Likabu kwam hierdoor bij geen enkele band aan de bak; reden waarom hij met lotgenoten zijn eigen groep begon. De lange weg vol hobbels en kuilen die volgde, werd vastgelegd door de Franse documentairemakers Renaud Barret en Florent de la Tullaye.

Maar natuurlijk draait alles om de muziek. Oké, die is rauw, rock-‘n-roll, rumba, reggae, rhythm & blues, superswingend en hyperhypnothiserend… Kinshasa-style! Met een instrumentarium dat op de gemiddelde vrijmarkt nog geen 20 euro oplevert, overtreft Staff Benda Bilili de klankenrijkdom van een symfonieorkest. Het meest opmerkelijke geluid komt van de piepjonge Roger Landu. Zijn zelfverzonnen en zelfgemaakte ‘satongé’ bestaat uit een metalen blik, een gebogen tak en een dikke snaar die in een vorig leven paraplubalein was. Uit pure verwondering zou Jimi Hendrix zich omdraaien in zijn graf! Uit piëteit zou u in uw comfortabele theaterstoel kunnen blijven zitten, maar Staff Benda Bilili laat hier maar weinig ruimte voor… www.staffbendabilili.com

Bouger le monde
September 2012 verscheen de nieuwe cd Bouger le monde, die meteen door de Volkskrant werd bekroond met maar liefst vijf sterren! Klik hier voor videobeelden.

De Volkskrant

Vijf sterren!
We hebben hier gewoon te maken met een van de beste Afrikaanse bands van het moment.

De Volkskrant

Klik hier voor de volledige recensie

One World

Wereldsterren!

One World

Swingen doet het en gelukkig is er weer een glansrol voor de satongé, de zelfgemaakte eensnarige gitaar van blik *****

De Telegraaf

Door de mix van Congolese rumba, soukous en originele Afrikaanse dansmuziek is het moeilijk stil te blijven zitten. Het enthousiasme van de voormalige dakloze tieners slaat vanaf het eerste deuntje over op de luisteraar. In 2009 lanceerde de band uit Congo zijn debuutalbum Très, très fort. Bouger le monde mag als waardig opvolger worden beschouwd.

Aantal gegeven waarderingen: 2

  • 0 bezoekers: *
  • 0 bezoekers: **
  • 0 bezoekers: ***
  • 1 bezoeker: ****
  • 1 bezoeker: *****
Gemiddelde waardering: 4,50 sterren

Bent u ook bij deze voorstelling geweest in het Chassé Theater, laat dan uw reactie achter door in te loggen via Mijn Chassé. Uw reactie wordt dan op deze pagina geplaatst.

*****
Briljant, ontroerend, swingend!
Met vriendelijke groet,
O.C.G. ADAN


alternatieve speeldata


geweest

deel dit:
| Meernormaal
1e rang: €  35,30
2e rang: €  26,30
3e rang: €  16,80
minder zicht: €  13,80
all in prijs

scholier/student/cjp
2e rang: €  15,05
3e rang: €  10,30
all in prijs

word vriend

Tot vrijdag 10 mei kunt u enkel reserveren als u vriend 2013-2014 bent of wordt. Bent u (nog) geen vriend dan kunt u in uw winkelmandje tegelijkertijd met uw reservering vriend worden. Indien u geen vriend wenst te worden, dan kunt u vanaf vrijdag 10 mei reserveren.