Chassé Cultuurfonds: onderscheidende programmering

onderscheidende programmering

Het Chassé Theater heeft naam gemaakt met zijn bijzondere (internationale) programmering en wil deze naam graag hoog houden. Wij vinden het belangrijk dat Nederlandse makers en producenten theater (durven) blijven maken, zodat wij dit aan onze bezoekers kunnen blijven tonen. Het Chassé Theater is, samen met vijf andere grote theaters, lid van de Theateralliantie. De Theateralliantie is een stichting die grootschalige, mulitidisciplinaire theaterproducties initieert en het creatieve proces coördineert. Door samen risico te nemen, inspanning te leveren verantwoordelijkheid te dragen probeert de Theateralliantie een groot publiek te bereiken.

Daarnaast kijken wij over grenzen heen: we struinen de belangrijkste buitenlandse festivals af op zoek naar internationale topvoorstellingen die we naar Breda kunnen brengen. De jaarlijkse zogeheten “Internationale Selectie” bevat dan ook werk van ’s werelds belangrijkste theatermakers. Deze voorstellingen komen vaak exclusief voor het Chassé Theater naar Nederland. Maar ook regionale en lokale producties worden ondersteund vanuit het Chassé Cultuurfonds. Enkele voorbeelden:

Lokaal
  • LeineRoebana: Al een aantal jaar steunt het Cultuurfonds de producties van het Bredase stadsgezelschap LeineRoebana. De laatste productie van LeineRoebana waaraan een bijdrage werd gedaan was Sweet Demons (2018).
  • Summertime festival: In 2011 werd een bijdrage geleverd aan Summertime festival, zodat Jean-Yves Thibaudet als artist in residence kon worden aangetrokken.
Nationaal
  • Soof de musical: Samen met het Luxor Theater maken het Chassé Theater en het Chassé Cultuurfonds de totstandkoming van Soof de musical mogelijk. Deze musical werd in het najaar van 2017 publiek ontwikkeld tijdens een reeks workshops in Breda en Rotterdam en gaat in het najaar van 2018 in première.
Internationaal
  • Neorarctic: In 2018 wordt een bijdrage geleverd aan de programmatie van de voorstelling Neoartic, een gespeeld door het experimentele Deense productiehuis Hotel Pro Forma en het Lets Radio Koor. Deze voorstelling is in Nederland enkel in Breda te zien.
  • Explore Festival: In 2017 was het Chassé Theater één van tien Nederlandse theaters waar een reeks dans- en toneelvoorstellingen uit verre, overzeese gebieden (Afrika, Azië en Zuid-Amerika) te zien was. Deze voorstellingen vielen onder de paraplu van het 'Explore Festival' en waren nergens anders in Noord-Brabant te bekijken.

Vindt u het belangrijk dat het Chassé Theater zich blijft onderscheiden met zijn programmering?

meld nu aan als choreeg