Terug

20th Century Women | landelijke première

Mike Mills

vr 21 apr 2017 14:20 tot 16:25  |  Cinema zaal 2


Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp – ook bij de opvoeding – krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, slimme Jamie.

20th Century Women is een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie en zijn excentrieke moeder en is een ode aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen.

Annette Bening (American Beauty) ontving voor haar glansrol als moeder van Jamie een Golden Globe-nominatie. De film werd eveneens genomineerd voor een Golden Globe Award in de categorie ‘Best Motion Picture - Musical or Comedy’. 20th Century Women sloot het International Film Festival Rotterdam (IFFR) af in 2017 en is genomineerd voor een Oscar in de categorie 'Best Original Screenplay'.

Regisseur Mike Mills (1966) maakte met Thumbsucker (2005) zijn speelfilmdebuut als regisseur. Zoals Beginners (2010) een film was over zijn vader, waarvoor acteur Christopher Plummer een Oscar ontving, is 20th Century Women een ode aan zijn moeder.

regie: Mike Mills / drama / met: Annette Bening, Greta Gerwig, Elle Fanning, Billy Crudup / Verenigde Staten 2016, 118 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

3,00 sterren

Gemiddelde waardering: 3,00 sterren

C.E. Duijvenbode

5 sterren

Met 4 dames de film gezien. Wij vonden de film heel goed gespeeld. De inhoud vonden wij overdone, zowel het karakter van de moeder, als het sigarettenverbruik. Ook gezien vanuit de jaren 60. Ging het om de ontwikkeling van een puber, of het complexe karakter van de moeder.?! De film werd door ons niet als aanrader gewaarderd.

Annelieke

5 sterren

bekijk reacties (2)

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Mike Mills voert een rijkdom op aan gevoelige, rake observaties"

"Het drama schuilt in 20th Century Women in de details. Van Abbies worsteling met haar ziekte tot Julies ongerichte, naar zelfdestructie neigende vrijgevochtenheid en van Jamies naïviteit tot Dorothea's manmoedige pogingen de generatiekloof te dichten, Mills voert een rijkdom op aan gevoelige, rake observaties."

Trouw

- >4,0 sterren
"Met 20th Century Women maakt Mike Mills juist een intieme autobiografische film over zijn moeder"

"De film mag een persoonlijk drama zijn, Mills maakt er tegelijkertijd een mozaïek van minibiografietjes van dat wel degelijk iets zegt over een eeuw mensenlevens. (...) Culturele en politieke context vormen een mens, zo laat Mills op een bijna vanzelfsprekende manier zien in deze geestige, warmbloedige film rond intelligente, veellagige Californiërs. Met zijn uitstekende acteurs, die ingehouden spelen en toch kleurrijke personages neerzetten, maakt hij een reeks schitterende observaties over ouderschap, liefde, muziek, psychedelica en natuurlijk - het zijn de jaren '70 - seks."

Telegraaf

- >4,0 sterren
"Mooi doorvoeld vrouwenportret"

"20th Century Women lijkt aanvankelijk stuurloos door te kabbelen. Maar juist dat biedt de ruimte voor rake observaties over de vertwijfeling bij opvoeding, liefde en het vinden van je eigen weg. Zulke grote universele thema's komen in de kleinste momentjes naar voren. En geven zo een ongedwongen, volkomen oprechte blik op het leven."

NRC

- >4,0 sterren
"De kern van deze ontroerende en zeer amusante film is emotionele openheid versus het uit zelfbehoud wegdrukken van gevoelens"

bekijk recensies (4)