Terug

A United Kingdom | landelijke première

Amma Asante

do 30 mrt 2017 14:00 tot 16:00  |  Cinema zaal 1


A United Kingdom speelt zich af in 1947. Seretse Khama, de prins van Botswana, ontmoet Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen.

Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar. Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig, en inspireerde de wereld.

Amma Asante (1969) maakte in 2004 haar regiedebuut met de film A way of life, een film die ze ook zelf schreef. De dramafilm leverde haar een BAFTA Award op voor beste nieuwkomer. Haar laatste film, A United Kingdom, is gebaseerd op waargebeurde feiten.

regie: Amma Asante / drama / met: Rosamund Pike, David Oyelowo, Tom Felton, Laura Carmichael, Jack Davenport / Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk 2016, 111 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

 

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

Timmermans

22-04-2017

5 sterren

Prachtige film! Mooi verhaal, indrukwekkende beelden.

WOLSWIJK

10-04-2017

5 sterren

bekijk reacties (2)

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Het mooiste is dat Asante van het politieke verhaal een verleidelijke crowdpleaser maakt"

"Het perspectief van A United Kingdom is verfrissend: een Afrikaanse leider moet het als held opnemen tegen witte, koloniale, soms zelfs karikaturale schurken. Maar het mooiste is dat Asante daarvan een verleidelijke crowdpleaser maakt en een geëngageerd pleidooi voor het overwinnen van verdeeldheid."

Telegraaf

- >3,5 sterren
"Mooi kleurrijk koningskoppel"

"Regisseur Ama Asante besteed in haar film terecht veel aandacht aan het koloniale handjeklap dat het lop van het echtpaar Kharma dreigt te bezegelen."

BN De Stem

- >3,0 sterren
"De acteurs zijn op dreef in dit degelijke historische liefdesdrama in het beeldschone Botswaanse landschap"

bekijk recensies (3)