Terug

Ace in the Hole 

Billy Wilder

ma 13 aug 2018 19:20 tot 21:20  |  Cinema zaal 1

Kirk Douglas schittert in Ace in the hole als Chuck Tatum, een uitgerangeerde journalist die zijn geluk beproeft in Albuquerque. Hier stuit hij op verhaal over een man die is opgesloten in een ingestort gangenstelsel in een berg. Hij weet de reddingsoperatie een weekje te rekken, zodat hij het nieuws nog wat langer kan uitmelken. Billy Wilder schildert hem af als een hebzuchtige wolf die alles doet voor een scoop. Een van Billy Wilders meest gedurfde en persoonlijke films, waarin hij geen moeite doet de scherpe randjes af te vijlen.

Ace in the hole werd bij de uitbreng snoeihard aangepakt door de Amerikaanse media. Wilder verloor veel macht en krediet in Hollywood en de film werd door Paramount hertitled als The big carnival. In Europa werd de film wel gewaardeerd. Tegenwoordig geldt Ace in the hole als een film die zijn tijd ver vooruit was en ook nu noh hoogst relevant is.

regie: Billy Wilder / drama, actie / met: Kirk Douglas, Jan Sterling, Robert Arthur / Verenigde Staten 1951, 111 min. / Engels en Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Maandagavondklassiekers

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Grandioos scenario...laat deze film niemand onberoerd. Wilder op zijn best."

NRC

-
"Visionaire film"

Parool

-
"Een grote verrassing in het Wilder retrospectief… heeft niets aan actualiteit ingeboet."

HP/De Tijd

-
"Een film die ijzingwekkend dicht tegen de actualiteit aanzit."

bekijk recensies (4)