Terug

Centaur

Aktan Arym Kubat

ma 16 apr 2018 17:00 tot 18:40  |  MK2zaal (theaterzaal)

Zeven jaar geleden werd de Kirgizische regisseur Aktan Arym Kubat internationaal bekend met zijn film The light thief (2011). Zijn nieuwste film heet Centaur, maar had evengoed ‘The horse thief’ kunnen heten; de film gaat namelijk over een man die overal paarden steelt. Een paard hoort volgens hem niet op stal te staan, maar moet kunnen galopperen op de wijdse steppen. Conform een oud Kirgizisch spreekwoord: ‘Het paard is de vleugels van de mens’. Zoals de elektricien in The light thief stroom aftapt van de hoofdleiding om de armen van elektriciteit te voorzien, zo steelt Centaur paarden van corrupte, rijke mensen omdat paarden steeds duurder worden en voor het gewone volk niet meer te betalen zijn – met sociale rechtvaardigheid als zijn voornaamste drijfveer.

regie: Aktan Arym Kubat / drama, wereldcinema / met: Aktan Arym Kubat, Zarema Asanalieva, Taalaikan Abazova, Bolot Tentimyshov / Kirgizië 2017, 89 min. / Kirgizisch gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Innemende en soms ook schrijnende film, waarin mens en mythe op een realistische manier versmelten."

NRC

- >3,0 sterren
"Kleine gebaren vertellen grote verhalen."

VPRO Cinema

- >3,0 sterren
"De verschillende verhaallijnen, opgehangen aan een mythe over de beschermheilige der paarden, zijn met de nodige humor en drama opgezet."

bekijk recensies (3)