Terug

Roma

Alfonso Cuaron

Leeftijd-16
wo 16 jan 2019 16:05 tot 18:30  |  Cinema zaal 3

De met een Oscar bekroonde regisseur en schrijver Alfonso Cuarón (Gravity, 2013 en Children of men, 2006) maakte met het semi-autobiografische Roma zijn meest persoonlijke film. Op basis van zijn jeugd schets hij een levendig, ontroerend portret van de dagelijkse strijd van families en de sociale hiërarchie in het onrustige, politieke klimaat van de jaren ’70.

De film volgt Cleo, een jonge huishoudelijke hulp in Roma, een arbeiderswijk in Mexico-Stad. Cleo werkt als een inwonende dienstmeid en oppas voor een gezin uit de hogere middenklasse. Wanneer de vader voor een lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Cleo helpt Sofia en de kinderen door een moeilijke periode heen.

Wanneer Cleo’s vriendje erachter komt dat ze zwanger is, wordt ze gedumpt. Beide vrouwen zouden binnenkort wel eens alleenstaande moeder kunnen worden. Maar het verschil in sociale status zal de toekomst voor de een heel anders bepalen dan voor de ander.

De film ging op 30 augustus 2018 in première op het Filmfestival van Venetië en won de Gouden Leeuw. Winnaar twee Golden Globes: Beste regisseur speelfilm en Beste buitenlandse film. Op zondag 10 februari won Roma vier BAFTA's: Beste film, Beste buitenlandse film, Beste cinematografie, Beste regie. De film werd genomineerd voor 10 Oscars en verzilverde er drie: Beste regie, Beste cinematography en Beste buitenlandse film. 

regie: Alfonso Cuarón / drama / met: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira / Mexico 2018, 135 min. / Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

NRC

- >5,0 sterren
"De meest autobiografische film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón."

Volkskrant

- >5,0 sterren
"Cuarón betovert en verrast de kijker met subtiele details en herkenbaar menselijk geworstel."

De Morgen

- >5,0 sterren
"Intiem meesterwerk in zwart-wit."

Film Vandaag

- >5,0 sterren
"In een juweel van filmkunst, prachtig door regisseur Alfonso Cuarón in zwart-wit gefotografeerd en gemonteerd, kijkt deze liefdevol terug op zijn beschermde jeugd in Mexico City begin jaren 70."

bekijk recensies (4)