Terug

Sami Blood

Amanda Kernell

za 20 mei 2017 19:10 tot 21:10  |  Cinema zaal 2

Elle Marja is een 14-jarig Sámi meisje. Blootgesteld aan het racisme van de jaren ’30 en de daaruit volgende fysieke, medische onderzoeken op haar kostschool, begint ze te dromen van een ander leven. Maar om dit andere leven, als Zweedse, te kunnen leiden, moet ze iemand anders worden en alle banden met haar familie en cultuur verbreken.

“Sami Blood is een liefdesverklaring aan een oudere generatie – aan hen die het rendieren hoeden en de Sámi-levenswijze achter zich hebben gelaten, en ook aan hen die gebleven zijn – verteld vanuit het perspectief van een jong meisje.” – regisseur Amanda Kernell

De Zweedse Amanda Kernell (1986) is opgeleid aan de filmacademie in Kopenhagen. Haar korte film Stoerre Vaerie (2015) werd geselecteerd voor het Sundance Film Festival en bekroond met de publieksprijs voor beste korte Zweedse film op het Göteborg International Film Festival. Haar speelfilmdebuut Sami Blood (2016), een vervolg op Stoerre Vaerie, ging in première tijdens het filmfestival van Venetië, waar het zowel de Europa Cinemas Label-prijs won voor beste Europese film als de FEDEORA-prijs voor beste jonge regisseur.

regie: Amanda Kernell / met: Hanna Alström, Anders Berg, Maj-Doris Rimpi / drama / Zweden, Noorwegen, Denemarken 2016, 110 min. / Zweeds gesproken / Nederlands ondertiteld

4,25 sterren

Gemiddelde waardering: 4,25 sterren

J.P. Trommelen

5 sterren

Een heel goede film over een ons onbekend fenomeen, namelijk de discriminatie van de Sami. Goed gespeeld, geen valse sentimenten. Meeslepend verhaal.

M.J.C. Jongeneelen

5 sterren

Prachtige film ; mooi gespeelt; herkenbare thema's

L. Loi

5 sterren

zeer indringende film. jammer dat het geluis als het even hard ging, niet zuiver meer klonk. gelukkig maar op 2 momenten.

J.F.J. Van de Noort

5 sterren

Het was een goed, maar erg somber verhaal

bekijk reacties (4)

Recensies

Trouw

- >4,0 sterren
"Een hartverscheurend verhaal"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Sami Blood is het zelfverzekerde debuut van de Samisch-Zweedse regisseur Amanda Kernell"

VPRO

- >3,0 sterren
"Debutante Lene Cecilia Sparrok schittert als standvastige tiener die haar eigen cultuur verloochent erbij te horen"

NRC

- >4,0 sterren
"Sterk Zweeds debuut over verborgen geschiedenis"

Parool

- >3,0 sterren
"De vastberadenheid die deze jonge actrice als Ella-Marja uitstraalt, houdt de aandacht"

bekijk recensies (5)