Terug

An Elephant sitting still | landelijke première

Bo Hu

Leeftijd-16
vr 7 jun 2019 19:30 tot 23:30  |  Cinema zaal 2

Filmregisseur Hu Bo volgt in het melancholische drama An elephant sitting still vier ontevreden jongeren en kleine criminelen die in een voormalige industriestad in het noorden van China wonen.

In deze vier uur durende kroniek van verdovende wanhoop, die zich afspeelt in de loop van één enkele dag, maken we kennis met Wei Bu, een tienerjongen die overgeleverd is aan zijn wrede vader en de bullebakken op school; zijn liefje Huang Ling, die een affaire met een leraar heeft die op internet terecht komt; Wang Jin, een oudere man die door zijn familie naar een verpleeghuis wordt gestuurd en tenslotte Yu Cheng een ellendige, overspelige lokale crimineel.

Een voice-over opent de film met een parabel over een olifant die onbeweeglijk in de stad Manzhouli zit, zijn ogen sluitend voor de chaos in zijn omgeving. Hu lijkt hiermee te suggereren dat onwetendheid een manier van overleven is, of dat sommigen door de vernedering van het dagelijks leven worden verlamd. Hoewel de nadruk vooral ligt op de identiteit van de personages, laat de film er geen twijfel over bestaan dat hun emotionele problemen en nihilistische vooruitzichten direct of indirect worden veroorzaakt door de economische depressie van de stad. De camera is fascinerend en vaak in beweging, cirkelt rond de personages en volgt hen op de voet tot het bitterzoete einde van de film.

regie: Hu Bo / drama / met: Yu Zhang, Yuchang Peng, Uvin Wang, Congxi Li /  China 2018, 230 min. / Mandarijn gesproken / Nederlands ondertiteld / lange film

bekijk deze film ook via picl

Recensies

Volkskrant

- >5,0 sterren
"Goddank: elke minuut telt, als bouwsteentje van een machtig mistroostig mozaïek."

HUMO

- >4,0 sterren
"De film van uw leven!"

Trouw

- >3,0 sterren
"Het dwingt respect af dat de regisseur blijkbaar zo genadeloos eerlijk uitdrukking heeft gegeven aan zijn gevoelens."

Parool

-
"An Elephant Sitting Still is een intens melancholische film, misschien kun je hem zelfs depressief noemen, maar paradoxaal genoeg levert dat enerverende cinema op."

bekijk recensies (4)