Terug

Andrej Roebljov

Andrej Tarkovski

Leeftijd-16
Discriminatie
Geweld
ma 7 okt 2019 19:30 tot 22:45  |  Cinema zaal 1

Regisseur Andrej Tarkovski baseerde zijn film losjes op het leven van de 15de-eeuwse Russische meesterschilder Andrej Roebljov. Liever dan een biografie maakte hij een bespiegeling over het belang van de kunstenaar en het overleven van kunst. Groots opgezet historisch drama over het leven van de middeleeuwse iconenschilder Andrej Roebljov.

Tarkovski en coscenarist Andrej Kontsjalovski geven een contemplatieve uiteenzetting over de taak van de kunstenaar in een door terreur geteisterde samenleving. In zijn streven een zuivere kunstvorm gestalte te geven, wenst meesterschilder Roebljov zich niet te compromitteren. Hij zwijgt. Later ontmoet hij een nar, wiens taalgebruik zich onttrekt aan de macht van de heersers. Daarvoor wordt deze gestraft. Tarkovski's visie op het samenvallen van personage en de wereld waarin deze zich bevindt, kwam met Andrej Roebljov tot een hoogtepunt. De sovjetcensuur toonde zich niet ongevoelig voor de implicaties van Tarkovski’s zwartwit- en kleurenproductie; de in 1966 voltooide CinemaScopefilm werd pas in 1971 vrijgegeven voor vertoning in de Sovjet-Unie.

regie: Andrej Tarkovski / drama / met: Anatoliy Solonitsyn, Ian Lapikov, Nikolay Grinko / Sovjet Unie 1996, 183 min. / Russisch gesproken / Nederlands ondertiteld / lange film

special: Klassiekers