Terug

Another day of life | Boek in Beeld maart

Raúl de la Fuente, Damian Nenow

Leeftijd-12
Geweld
Grof-taalgebruik
ma 18 mrt 2019 19:30 tot 21:35  |  Cinema zaal 1

De cursus Boek in Beeld is voor de lezende kijkers en kijkende lezers. Elke avond begint met een inleiding over het boek (en de schrijver) en de film (en de maker). Na de film is er gelegenheid ideeën uit te wisselen met Harry Peters en de andere deelnemers, wat vaak tot leuke gesprekken leidt. Iedere deelnemer ontvangt tevens een reader per film/boek met achtergrondinformatie. Deelnemers die het boek vooraf zouden willen lezen, kunnen terecht bij Bibliotheek Breda waar de boeken te leen zijn (indien beschikbaar).

Met in maart: Another day of life

Een bijzonder indrukwekkende, geanimeerde verfilming van Kapuściński’s beroemde boek Another day of life. De kijker wordt meegenomen in de gekte, de hoop en het idealisme van de onafhankelijkheidsstrijd in Angola.

Kapuściński was zowel een van de grote kanshebbers op de Nobelprijs voor de Literatuur als de ‘reporter van de eeuw’. Hij was een van de weinigen journalisten die afreisde naar moeilijke en gevaarlijke plekken en terug kwam met prachtige reportages vol impressionistische sfeerbeelden. Wanneer hij aankomt in Angola, een van de laatste Afrikaanse kolonies die onafhankelijk gaat worden, staat het land op springen. Terwijl de Portugezen vertrekken, breekt er een felle onafhankelijkheidsstrijd uit. Kapuściński besluit om als enige buitenlandse journalist naar het front te trekken. Het wordt zijn zwaarste tocht waarin 20 jaar intense verslaggeving over de droom van een vrij Afrika.

Regisseurs Raúl de la Fuente en Damian Nenow weten op fabuleuze wijze deze reis filmisch te verbeelden. Door de animatie, maken we niet alleen de gebeurtenissen mee, maar ervaren ze ook in de stijl van Kapuściński. In combinatie met hedendaagse documentaire beelden van de hoofdpersonages die nu nog leven, krijgt de film een enorme emotionele kracht.

De film won de European Film Award (de Europese Oscar) en De Goya (Spaanse Oscar) voor de Beste animatiefilm.

regie: Raúl de la Fuente, Damian Nenow / drama / met: Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek / Polen, Spanje 2018, 80 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: boek in beeld