Terug

Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppola

Geweld
Grof-taalgebruik
zo 29 dec 2019 14:00 tot 17:05  |  Cinema zaal 3

Apocalypse Now keert volledig gerestaureerd en in een nieuwe cut vergezeld van verbluffend geluid en beeld terug voor een ereronde in de Nederlandse bioscopen.

Vietnam, 1969. Kapitein Willard (Martin Sheen) krijgt van de Amerikaanse legerleiding de opdracht om de mythische en gedeserteerde kolonel Kurtz (Marlon Brando), die als zelfverklaarde God over een bergstam in Cambodja heerst, te elimineren. Tijdens zijn tocht van Vietnam naar Cambodja op een kleine patrouilleboot, raakt Willard steeds meer gefascineerd door zijn missie en begint hij de absurditeit van de Amerikaanse betrokkenheid bij de Vietnamoorlog in te zien. Samen met de excentrieke bemanning wordt hij overmand door de oerdriften van de menselijke natuur en moet hij de waanzin van de oorlog onder ogen zien.

Francis Ford Coppola's epos over de waanzin van de Viet­namoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Du­vall en Dennis Hopper in de hoofdrollen. De film en opnames zijn wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. 'Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.' Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filippijnen.

regie: Francis Ford Coppola / oorlog, drama / met: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper / VS, Fillipijnen /  1979, 184 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

 

special: Klassiekers

Lezing door Kevin Toma

Kevin Toma neemt ons tijdens deze avond mee in een diepe duik in de ontstaansgeschiedenis, betekenis, invloed, horror én schoonheid van Francis Ford Coppola's onvergelijkbare Vietnam-epos.