Terug

Aquarela

Viktor Kossakovsky

Eng
Leeftijd-9
wo 12 feb 2020 19:20 tot 21:00  |  Cinema zaal 1

"Wij mensen vinden onszelf veel te belangrijk" stelt documentairemaker Victor Kossakovsky. In zijn nieuwe documentaire Aquarela speelt water de hoofdrol. Met al zijn oerkracht dondert het over ons heen en het is zowel mooi als verontrustend. Met indrukwekkende framerates en overweldigende muziek is Aquarela een cinematografisch spektakel.

Op het Baikalmeer, het oudste, grootste en diepste binnenmeer van de wereld, zakken auto's door het ijs, dat al weken eerder dan normaal is gaan smelten. Tijdens een hevige storm verandert een massief zeilschip tot een hulpeloze speelbal. In Miami slaat het water als een muur door de stad tijdens orkaan Irma. De mens speelt uiteindelijk slechts een bijrol. In de eerste plaats legt Kossakovsky de vele persoonlijkheden van het water vast: van woeste baren tot kalme beekjes, en van smeltende ijskappen tot de hoogste waterval ter wereld. Het effect is hypnotiserend, adembenemend en spookachtig mooi.

Aquarela ging in wereldpremière op het Filmfestival Venetië, werd geselecteerd voor Sundance en was eerder te zien op IDFA in het ‘Masters’ programma. Tevens staat de film op de shortlist voor de Oscars 2020.

regie: Viktor Kossakovsky / documentaire / Verenigde Staten 2019, 90 min.

special: Woensdagdocu

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"In Aquarela laat Kossakovsky het water spreken – een verademing"

Trouw

- >4,0 sterren
"Visueel spektakel"

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Kossakovsky brengt een overweldigende filmische ode aan water als de oerkracht die leven geeft en leven neemt."

NRC

- >3,0 sterren
"Vijftig tinten blauw in fraaie waterdocumentaire"

Parool

-
"Extase en schoonheid gaan samen met vernietiging en verdriet"

bekijk recensies (5)