Terug

Het voorval - Armando en de mythe

Sjors Swierstra, Roelof Jan Minneboo

Alle-leeftijden
wo 5 dec 2018 19:20 tot 20:40  |  Cinema zaal 1

Je leven wordt gevormd door wat er in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Zijn jeugd staat in het teken van één, allesbepalend voorval.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog doodt een jongen in het bos een Duitse soldaat. Het verhaal komt in Armando’s werk in vele vormen terug; een noodlottig treffen, een slachtoffer die dader wordt, een schuldig bos dat alles zag maar zwijgt. Was Armando betrokken bij de noodlottige gebeurtenis of heeft hij een tragedie van mythologische proporties bedacht? Filmmakers Sjors Swierstra en Roelof Jan Minneboo gaan op zoek naar antwoorden.

Hét Voorval, speelt een essentiële rol in het werk van schilder, schrijver, dichter, beeldhouwer, violist en theatermaker Armando. In interviews begint hij regelmatig zelf over het voorval, maar als er wordt doorgevraagd weert hij af. Was hij er zelf bij betrokken of heeft hij een universele tragedie bedacht, een eigen mythe, die als rode draad door zijn omvangrijke oeuvre loopt?

regie: Sjors Swierstra, Roelof Jan Minneboo / documentaire / met: Armando / Nederland 2018, 70 min. / Nederlands gesproken

special: Woensdagdocu

Recensies

VPRO Cinema

- >3,0 sterren
"Erg mooi gefilmd"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Dichter bij Armando dan in deze slim gemaakte documentaire kun je waarschijnlijk niet komen"

bekijk recensies (2)