Terug

Ascent | landelijke première

Fiona Tan

vr 19 mei 2017 21:20 tot 22:50  |  Cinema zaal 1

Mary ontvangt een pakket met brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Het verslag van zijn beklimming van Mount Fuji zet een stroom van gedachten en associaties in gang. Hoe hoger hij komt, des te breder wordt het blikveld van deze bespiegeling op onder meer fotografie en film, herinnering en rouw, eeuwige verandering, de essentie van de kersenbloesem en hoe sommige dingen het best te zien zijn van veraf. 

Balancerend tussen documentaire en fictie, wordt dit experiment op de soundtrack leven ingeblazen door de herinneringen van een Engelse vrouw aan haar overleden Japanse geliefde, die ooit de vulkaan beklom.

Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van dit prachtige, meditatieve filmessay van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan. Zij brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt.

regie: Fiona Tan / drama / met: Hiroki Hasegawa / Nederland, Japan 2016, 80 min. / Japans gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Een heerlijk hypnotiserende ervaring"

VPRO

- >4,0 sterren
"Het is bijzonder knap hoe Tans veelzijdige portret deze berg nieuw leven inblaast"

NRC

- >5,0 sterren
"Behalve door de beelden en de hallucinerende 'gesprekken' word ik ook overweldigd door het geluid"

Parool

- >4,0 sterren
"Een uiterst prikkelende reis"

bekijk recensies (4)