Terug

Ask Dr. Ruth

Ryan White

Eng
Leeftijd-9
wo 21 aug 2019 19:20 tot 21:10  |  Cinema zaal 1


Het ongelofelijke levensverhaal van Dr. Ruth Westheimer, die als kind de Holocaust overleefde en de eerste en beroemdste sekstherapeut werd op de Amerikaanse televisie. Nu 91 jaar oud, staat zij nog volop in het leven. In de documentaire kijkt ze terug op haar traumatische jeugd en hoe zij één van de belangrijkste woordvoerders werd in de seksuele revolutie.

Klein van gestalte, maar met een groot hart, drukte Dr. Ruth Westheimer een stempel op een hele generatie. Ongekend vrijmoedig en met humor besprak ze seks en relaties op radio en televisie. In de documentaire worden interviews met de energieke en onvermoeibare Ruth Westheimer afgewisseld met fraaie animaties die haar jeugdjaren verbeelden. Als enige Holocaust overlevende van haar familie, verhuisde Ruth naar Israël en werd op haar 17e ingelijfd als sluipschutter in de paramilitaire organisatie Hagana. In 1950 verhuisde ze met haar eerste echtgenoot naar Frankrijk en studeerde er Psychologie aan de Sorbonne. Zes jaar later woont ze in Amerika en nadat ze haar master in sociologie behaald had, studeerde ze seksuologie en maakte carrière als onderzoeker en docent op prestigieuze universiteiten. Wereldberoemd wordt ze als schrijfster van meer dan 40 boeken en haar optredens in iconische radio- en tv-shows als sekstherapeut Dr. Ruth. Door haar onbevangen en levendige manier om over seks te praten, bevond ze zich in de voorhoede van de seksuele revolutie.

regie: Ryan White / documentaire / met: Ruth Westheimer / Verenigde Staten 2019, 100 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu

Recensies

De Morgen

- >4,0 sterren
"Ask Dr. Ruth is een aandoenlijk portret van een Grote Mevrouw die haar diepste verdriet nooit heeft getoond."

NRC

- >3,0 sterren
"Dr. Ruth is meer dan de godin van de goede seks."

BN de Stem

- >3,0 sterren
"Door middel van opnames van tv-optredens, scènes uit privéarchieven, animaties en interviews met Karola Ruth Westheimer zelf, wordt een zeer keurig filmportret geschetst."

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Ask Dr. Ruth is een eerbetoon, een documentaire die doordrenkt is van liefdevol respect voor haar bewonderenswaardige doorzettingsvermogen."

Trouw

- >3,0 sterren
"een klein eerbetoon aan een bewogen leven en aan een vrouw die met haar seksuele adviezen voor veel mensen van beslissende invloed is geweest."

Telegraaf

- >4,0 sterren
"een vrouw die je direct in je hart sluit"

bekijk recensies (6)