Terug

Autobiography of a Princess

James Ivory

Leeftijd-12
Eng
ma 8 apr 2019 19:00 tot 20:10  |  Cinema zaal 2

James Mason geeft een van de mooiste acteerprestaties uit zijn carrière als de welbespraakte Cyril Sahib, die geheel andere herinneringen heeft aan de maharadja van India dan diens dochter. Zij houdt het liefst vast aan een rooskleurig beeld van het verleden.

Een gescheiden Indiase prinses woont in ballingschap in Londen. Ze nodigt de ex-leraar van haar vader, Cyril Sahib, uit voor een jaarlijks theekransje, om herinneringen op te halen aan een gelukkiger verleden tijdens het kijken van oude filmbeelden van India.

Madhur Jaffrey, een favoriete actrice van James Ivory’s ‘Merchant Ivory Productions’, speelt met verve de heerszuchtige maar verwarde en uiteindelijk tragisch geïsoleerde prinses. De prinses is selectief met haar herinneringen: ze ziet haar vroegere leven in India, gedomineerd door haar machtige vader de maharaja, door een waas van nostalgie. Cyril Sahib heeft echter een andere kijk op hun gedeelde verleden en haar vader. De onstuimige maharadja, aanbeden door zijn dochter, was in zijn ogen manipulatief en wreed, en hij denkt vol afschuw terug aan de seksschandalen. Zo laat deze strak geschreven karakterstudie zien hoe onbetrouwbaar het geheugen is, en hoezeer de werkelijkheid gekleurd wordt door het verhaal dat we zo graag van ons leven willen maken.

regie: James Ivory / drama / met: James Mason, Madhur Jaffrey, Keith Varnier / Verenigd Koninkrijk 1975, 58 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Klassiekers

James Ivory

Naast de digitale restauratie van Autobiography of a Princess vertoont Chassé Cinema ook de James Ivory-restauraties Shakespeare -WallahHeat and dustMaurice en Howards End.