Terug

Bellingcat, truth in a post-truth world (met livestream IDFA)

Hans Pool

Leeftijd-12
Geweld
vr 16 nov 2018 21:00 tot 22:40  |  Cinema zaal 1

Onderzoekscollectief Bellingcat deed bijna alle onthullingen rond de ramp van MH17 en bewees dat Rusland verantwoordelijk was. In deze documentaire krijgen we voor het eerst de mannen achter dit verhaal te zien.

De werkloze Eliot kreeg het idee en langzaamaan sloten er zich steeds meer mensen uit de wereld bij hem aan. Ze zijn idealistische puzzelaars die met de schijnbaar meest triviale informatie uit bronnen als Google Earth en Facebook, beetje bij beetje de waarheid weten te achterhalen. Met tegenstanders als landen zoals Rusland, Saoedi-Arabië en Syrië die absoluut niet gediend zijn van het werk van Bellingcat. In de huidige oorlogen zetten de strijdende partijen alle middelen in om hun eigen betrokkenheid te verhullen. Journalisten worden geweerd en het nieuws wordt op geavanceerdere wijze beïnvloed.

Bellingcat, truth in a post-truth world toont hoe deze betrokken mannen een methode konden ontwikkelen waarmee ze vanuit huis een tegenwicht konden bieden. Weliswaar aan de ene kant doodeng, omdat ineens zo duidelijk wordt hoezeer alle informatie en privacy voor het grijpen ligt op internet en aan de andere kant geweldig. Zij zijn de nieuwe, onorthodoxe, helden van onze tijd.

regie: Hans Pool / documentaire / Nederland 2018, 88 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

livestream met IDFA

Na de voorstelling zal het vraaggesprek van Bellingcat oprichter Eliot Higgins met Orwa Nyrabia, directeur van IDFA, live gestreamd worden vanuit Tuschinski.

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Nuchter en inzichtelijk presenteert de regisseur het fascinerende materiaal."

AD

- >3,0 sterren
"De inzichtelijke documentaire biedt hoop in barre nepnieuwstijden, maar onthult ook dat Bellingcat helpen niet zonder gevaar is."

Telegraaf

-
"Met de documentaire Bellingcat: Truth in a post-truth world schetst filmmaker Hans Pool een interessant portret van dit toegewijde onderzoekscollectief."

Trouw

- >3,0 sterren
"Als tijdsdocument illustreert de film het groeiende belang van burgerjournalistiek"

Parool

-
"In de documentaire Bellingcat, Truth in a Post-Truth World portretteert regisseur Hans Pool een groep burgerjournalisten die orde in die chaos probeert te creëren."

NRC

-
"Ernstige witte mannen rond de 40 doen in verduisterde ruimtes onderzoek achter hun laptop met het scherm als enige lichtbron; regisseur Hans Pool deinst niet terug voor een beetje heldhaftige spionagedramatiek in zijn documentaire Bellingcat. Truth in a P"

bekijk recensies (6)