Terug

BEST OF IDFA ON TOUR 2018-2019

zo 14 apr 2019 11:00 tot 17:20  |  Cinema zaal 1

IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) presenteert jaarlijks een programma met zo'n 300 creatieve documentaires en interactieve documentaire projecten. Het beste van het festival komt in april naar Chassé Cinema:

11.00 - 12.40 uur
Island of the hungry ghosts - winnaar Amsterdam Human Rights Award
De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie. De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden.

regie: Gabrielle Brady / Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Australië 2018, 98 min / diverse talen / Nederlands ondertiteld

12.40 - 14.00 uur 
lunchpauze

14.00 - 15.35 uur
De man die achter de horizon keek - winnaar van de IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary
Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan. Het is een verhaal dat filmmaker Martijn Blekendaal altijd heeft gefascineerd. Niet alleen vanwege die verdwijning zelf, maar door het hele mysterie eromheen.

regie: Martijn Blekendaal / Nederland 2018, 26 min. / Nederlands gesproken

Don’t be a dick about it - winnaar VPRO IDFA Audience Award
Peter en Matthew hebben allebei rood haar, groeien op bij hun ouders, zijn dol op elkaar en vliegen elkaar voortdurend in de haren. Peter is geobsedeerd door het televisieprogramma Survivor, waarvan hij de eliminatierondes elke dag volgens een onwrikbaar ritueel naspeelt. Zijn jongere broer Matthew heeft een extreme angst voor honden en probeert daar vanaf te komen. De camera volgt de twee liefdevol in hun dagelijkse leven thuis, dat gekenmerkt wordt door een warm familieleven, gezelligheid en een flinke ruzie hier en daar – de twee blijven broers. Ze accepteren elkaars tekortkomingen, maar maken ze net zo gemakkelijk belachelijk, en door alles heen blijft een onvoorwaardelijke liefde voor elkaar voelbaar.

regie: Benjamin Mullinkosson / Verenigde Staten 2017, 69 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

15.35 - 16.00 uur
pauze

16.00 - 17.20 uur
Los Reyes - winnaar IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary
Los Reyes is het oudste skatepark van de Chileense hoofdstad Santiago. Maar in zijn letterlijke betekenis (‘de koningen’) slaat de titel van deze film evengoed op Chola en Football, de twee zwerfhonden die van deze open ruimte vol rondrazende skateboards en lawaaiige tieners hun thuis hebben gemaakt. De doortastende teef Chola speelt graag met de balletjes die ze her en der vindt. Ze legt ze op de rand van de ramps waarop de skaters hun kunsten vertonen, en probeert ze te vangen, net voordat ze naar beneden storten. De oudere Football kijkt ongeduldig toe en blaft net zo lang naar Chola tot zij de bal loslaat.

regie: Bettina Perut, Iván Osnovikoff / Chili, Duitsland 2018, 78 min. / Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Filmfestivals