Terug

Betty: They Say I'm Different

Phil Cox

wo 1 aug 2018 19:30 tot 20:35  |  MK2zaal (theaterzaal)

Funk-koningin Betty Davis veranderde het landschap voor vrouwelijke artiesten in Amerika. Met haar suggestieve teksten, gedurfde persoonlijkheid, gewaagde outfits en buitensporige funkmuziek was ze haar tijd ver vooruit. "Als Betty nu zou zingen was ze een Madonna, óf een Prince," schreef jazztrompettist Miles Davis in zijn autobiografie uit 1989.

Miles trouwde met Betty in 1968, waarbij zij zijn achternaam kreeg (en die ze behield na hun scheiding in 1969). Betty Davis was de eerste zwarte vrouw die al haar muziek zelf schreef en produceerde én was een feministische pionier; ze inspireerde en intimideerde op een manier zoals geen enkele vrouw dat tot dan toe deed. Tot ze plotseling verdween.

Ze worstelde om te zijn wie ze was, maar op dat moment begreep de wereld haar niet. Maar nu - 40 jaar later - is de wereld nog nooit zo klaar geweest om een ​​eerbetoon te brengen aan de grootste Black Power-godin aller tijden.

regie: Phil Cox / documentaire, muziek, biografisch / met: Betty Davis / Verenigd Koninkrijk, Frankrijk 2017, 55 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu, Ploegendienst

Recensies

Cinemagazine

- >4,0 sterren
"Fascinerende documentaire over een fascinerende vrouw"

NRC

- >3,0 sterren
"Betty: they say I’m different ontrukt een funk-ster, die onder meer Prince inspireerde, aan de vergetelheid: Betty Davis."

bekijk recensies (2)