Terug

Bram Fischer | landelijke première

Jean van de Velde

do 13 apr 2017 14:00 tot 16:10  |  Cinema zaal 1

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was, toegevoegd: Nelson Mandela.

Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

regie: Jean van de Velde / drama, boekverfilming / met: Peter Paul Muller, Antoinette Louw, Sollo Motloung / Nederland 2016, 124 min. / Engels en Afrikaans gesproken / Nederlands ondertiteld 

Recensies

BN De Stem

- >4,0 sterren
"Van de Velde maakte een doorwrocht rechtbankdrama met thrillerelementen dat het leven van Fischer volledig recht doet."

"Het is een van zijn beste films, deels door Peter Paul Mullers sublieme vertolking van de titelrol. Muller maakt van Fischer een perfect stoïcijns personage dat onder grote druk staat. Zijn Zuid-Afrikaans dwingt bewondering af."

NRC

- >4,0 sterren
"Eindelijk een Zuid-Afrikaanse Mandela"

Volkskrant

- >4,0 sterren
"In Bram Fischer is het leven van de advocaat die alles riskeert door Nelson Mandela te verdedigen in een spannende thrillervorm gegoten."

Telegraaf

- >3,5 sterren
"Belangrijk is hoe dit drama een snijdend maatschappelijk beeld neerzet, van de onmenselijke sfeer die Zuid-Afrika beheerste tot ver na Mandela's proces"

Trouw

- >4,0 sterren
"Een fantastische hoofdrol voor Peter Paul Muller"

bekijk recensies (5)

Arrangementen