Terug

Burma Storybook | landelijke première

Petr Lom

do 2 feb 2017 14:20 tot 15:50  |  Cinema zaal 2

Burma Storybook is een adembenemende reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan.

Na jaren van isolatie is poëzie is nog steeds immens populair in Birma/Myanmar. Dichtkunst was voor de Birmezen een steun om de zware jaren van militaire dictatuur te overleven. Met de recente opkomst van het internet kent het land zelfs meer online dichters dan bloggers.

De verhalen en gedichten in deze documentaire draaien rond de meest vooraanstaande nog levende dissidente dichter – Maung Aung Pwint. Vele jaren zat hij gevangen voor zijn poëzie en activisme. Eindelijk vrij wacht hij nu op een weerzien met zijn zoon die al twintig jaar in Europa in ballingschap leeft.

Autodidact Petr Lom (1968) produceert, regisseert, schiet en monteert zelf al zijn films. Eerdere documentaires van zijn hand zijn Bride kidnapping in Kyrgyzstan (2004), On a tightrope (2007), You cannot hide from Allah (2007), Back to the square (2012) en Ana Ana (2014).

regie: Petr Lom / documentaire / Nederland 2016, 81 min. / Birmaans gesproken / Nederlands ondertiteld 

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Dankzij de zorgvuldige combinatie van beeld en woord is Burma Storybook veel meer dan een exotisch plaatjesboek"

"De toon van Burma Storybook is er een van voorzichtige hoop, maar de film laat ook zien dat verdriet zich ingraaft en diepe sporen achterlaat. Verloren jaren krijg je nooit terug."

NRC

- >3,0 sterren
"Birma in gedichten"

bekijk recensies (2)