Terug

Camino | landelijke première

Martin de Vries

Alle-leeftijden
do 6 jun 2019 16:35 tot 18:10  |  Cinema zaal 1

Een meeslepende zomerse film over de beroemde wandeltocht naar Santiago de Compostella. Volkomen in cadans met de voetstappen die gezet worden, neemt Martin je mee over werkelijk wonderschone paden en landschappen en zit je voordat je het weet ‘in het moment’ van de tocht.

Martin de Vries besluit om zonder voorbereiding de Camino te gaan lopen: de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Noordwest-Spanje, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen. Tijdens het lopen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert hij te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan.

Medewandelaars en overnachtingsplekken komen slechts sporadisch in beeld. Als hij al lopende de camera op zichzelf richt, mijmert De Vries over ongemakken en euforische momenten, over het prachtige ochtendlicht en het geluid van de vogels, over zelftwijfel en groeiend vertrouwen. Hij leert ‘in het moment’ te zijn en onderzoekt gaandeweg steeds openhartiger zijn beweegredenen. Een onopgesmukt verslag in het verslavende ritme van de tocht, die de ervaring werkelijk voelbaar maakt. Een zelfportret in twee miljoen stappen.

regie: Martin de Vries / documentaire / Nederland 2019, 85 min. / Nederlands gesproken

bekijk deze film ook via picl

Recensies

Volkskrant

- >3,0 sterren
"“In plaats van per se de essentie van het pelgrimspad te moeten ontrafelen, lijkt Camino slechts te willen tonen hoe het voor een man als hij is om in zijn eentje zo’n reis te maken. Om het ritme te vinden en verliezen, om hopeloos te verdwalen, aan thuis"

Parool

-
"“Hij wilde meer vertrouwen krijgen in het laatste deel van zijn leven, stelt De Vries uiteindelijk. Minstens zo veelzeggend is de opmerking dat het stiller is geworden in zijn hoofd. Misschien is dat zelfs de crux: door zoveel te lopen ga je minder denken"

Trouw

-
"“Een mooie, intieme roadmovie”"

Filmkrant

-
"“Gezever over een ingegroeide teennagel – bah – en een ontboezeming over naakt wildpoepen (“Poepen in de natuur vind ik heerlijk, daar neem ik ruimschoots de tijd voor”) zijn dan weer bijzonder geestig.”"

Uitkrant

- >4,0 sterren
"“Als Camino één ding bewijst, is het wel: het gaat om de reis, niet om de bestemming.”"

bekijk recensies (5)