Terug

Capharnaüm | landelijke première

Nadine Labaki

Leeftijd-12
Eng
Grof-taalgebruik
do 31 jan 2019 16:35 tot 18:45  |  Cinema zaal 3

In de rechtbank staat de 12-jarige Zain voor de rechter. "Waarom klaag je je ouders aan?", vraagt de rechter aan Zain. "Voor dat ze me leven hebben gegeven.", antwoordt hij.

Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin is het zijn taak om te werken en om te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en allesbeslissende keuzes.

De nieuwe film van regisseur Nadine Labaki (Caramel, 2007) is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.

Capharnaüm ging in première op het Filmfestival van Cannes en won daar de Juryprijs. De cast bestaat veelal uit amateuracteurs en met name Zain Al Rafeea wordt geprezen om zijn sterke acteerprestaties: “a startling, unforgettable presence”, aldus Vulture. Daarnaast is de film genomineerd voor een BAFTA en Oscar in de categorie Beste buitenlandse film. 

regie: Nadine Labaki / drama / met: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Treasure Bankole, Nadine Labaki / Libanon 2018, 126 min. / Arabisch gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

BN de Stem

- >4,0 sterren
"Een meeslepend drama vol verbijsterende gebeurtenissen, maar biedt toch hoop voor een vindingrijke jongen als Zain."

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Intelligent en mooi ingehouden portret van de zware strijd die in de achterbuurten van Libanon geleverd moet worden om te overleven."

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Met het knap geschreven Capharnaüm geeft regisseur Labaki de onderklasse in Beiroet een gezicht."

bekijk recensies (3)