Terug

Cézanne et Moi | laatste voorstelling

Danièle Thompson

za 11 feb 2017 14:05 tot 16:10  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

De schilder Paul Cézanne en de schrijver Emile Zola zijn beste vrienden sinds hun kinderjaren. Ze delen alles: hun dromen, twijfels en liefdes. Paul was rijk en Emile arm, maar de rollen zijn inmiddels omgedraaid. Terwijl Paul nog altijd op een doorbraak wacht, heeft Emile alles: roem, geld en de perfecte vrouw, de grote liefde van Paul.

Cézanne et moi is een historisch drama over de intense vriendschap tussen kunstschilder Paul Cézanne (1839 - 1906) en schrijver Emile Zola (1804 -1902), vanaf hun kindertijd in Aix-en-Provence tot ver in hun volwassen jaren. De prachtige cinematografie levert wonderschone beelden uit de Provence op, waarmee u zich in een van de schilderijen van Cézanne waant.

regie: Danièle Thompson / drama , biografisch / met: Guillaume Canet, Guillaume Gallienne, Alice Pol, Sabine Azéma / Frankrijk 2016, 116 min. / Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

Paul Cézanne (1839-1906) wordt gezien als de grondlegger van de moderne kunst. Zijn schilderijen behoren tot de duurst geveilde ooit. Pas na 20 jaar werd zijn werk toegelaten tot de Parijse Salon en internationale erkenning kreeg hij tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900. Bekende werken zijn de uitvoeringen van De Naakte Baadsters en De Kaartspelers. In latere jaren legde hij zich toe op stillevens. De berg Monte Sainte-Victoire in de buurt van zijn woonplaats keert vaak terug in zijn schilderijen.

Émile Zola (1840-1902) breekt in 1885 door met zijn roman Germinal (De Mijn) waarin hij de strijd tussen kapitaal en arbeid aan de kaak stelt. Zijn roman l’Oeuvre (1886) gaat over het tragische leven van een schilder en lijkt grotendeels geïnspireerd op zijn relatie met Paul Cézanne, die de vriendschap daarna laat bekoelen. Wereldwijde bekendheid kreeg hij ook door zijn open brief aan president Felix Faure in L’Aurore van 13 januari 1898 onder de titel J’accuse...!. In deze brief kiest hij partij voor de Joodse kapitein Alfred Dreyfus, die ten onrechte van spionage werd beschuldigd.

3,33 sterren

Gemiddelde waardering: 3,33 sterren

P.G.W. Lintsen

04-01-2017

5 sterren

Bracht de relatie/vriendschap goed in beeld. En de tijd waarin het speelde ook.

W.P. Verdonk

01-01-2017

5 sterren

weinig diepgang, karakters niet echt uitgediept.

M.F.A. Evers-Rijnders

30-12-2016

5 sterren

Het was een interessante film, vooral de vriendschap werd goed belicht. Mooi van kleur. Een punt van kritiek, het was duidelijker geweest als er meer beelden waren getoond van de schilderijen van Cezanne, waar het eigenlijk om ging, terwijl er wel veel tekst van Zola gelezen werd. En de verspringing van de tijden werkte soms verwarrend. Maar wel een film die de moeite waard was

bekijk reacties (3)

Recensies

NRC

- >3,0 sterren
"Een film als een zomervakantie: heel relaxed, en je snuift bovendien wat cultuurgeschiedenis van de 19de eeuw op."

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Thompson toont fraaie beelden van de Provence en geeft een aardig inkijkje in het Franse kunstmilieu van de 19e eeuw"

bekijk recensies (2)