Terug

Filmspecial: Marc Chagall

Stephan en Francois Levy-Kuentz

ma 7 dec 2015 19:15 tot 21:45  |  MK2zaal (kleine theaterzaal)

Filmspecial met poëzie, muziek en film over het werk van de Russisch-Joodse schilder en dichter Marc Chagall, die 30 jaar geleden is overleden.

Geboren in 1887 in Vitebsk, Wit-Rusland en overleden in 1985 in Saint-Paul-de Vence, Frankrijk: Chagall die met zijn fantastische beelden van blauwe koeien, vliegende geliefden en Bijbelse profeten tegen de heersende trends van de 20ste eeuwse kunst inging, wist precies wie hij was en wat hij wilde. Chagall omschreef zichzelf als een dromer die nooit wakker wordt. 

programma
19.15 uur Verhaalconcert door Sandra Geller, met muziek van Oleg Fateev en Simone Sou
20.20 uur pauze
20.45 uur Film: Chagall: A la Russie, aux ânes et aux autres (Chagall: Uit Rusland met liefde)
21.45 uur einde

Verhaalconcert door Sandra Geller over de mystieke schilder en de poëzie van Marc Chagall met muzikale ondersteuning van Oleg Fateev en Simone Sou

Russische liederen, gezongen door de accordeonist Oleg Fateev, in samenwerking met Braziliaanse percussioniste Simone Sou. Oleg Fateev, accordeonist & bayanist, is geboren in Moldavië (voormalige Sovjet-Unie). Na een studie aan het muziekcollege te Tiraspol, vervolgde hij zijn opleiding aan de Russische Muziek Academie Gnesin te Moskou. Hij studeerde af als accordeonist & bayanist en dirigent. In 1996 vestigde hij zich in Nederland, waar hij een groot aantal soloconcerten heeft gegeven en vele Cd's heeft opgenomen. Fateev’s solorepertoire omvat speciaal voor bayan geschreven Russische stukken, arrangementen van Russische volksmuziek, bijzondere bewerkingen (met jazzinvloeden) van Moldavische melodieën, klezmermuziek en klassieke werken (Bach, Scarlatti en Piazolla). Naast soloconcerten en concerten met tal van bekende instrumentalisten en vocalisten, o.a. met Herman van Veen, speelt Oleg in vele theaterproducties (o.a. in het Ro Theater en het Arthemis Theater).

Film: Chagall: A la Russie, aux ânes et aux autres (Chagall: Uit Rusland met liefde) 

Documentaire over het leven van Marc Chagall, schilder, beeldhouwer en glaskunstenaar (1887-1985), die vanaf 1910 in Frankrijk woonde en werkte. Met archiefopnamen, interviews, gesprekken met o.a. zijn kleindochter Meret Meyer, en nooit eerder getoond werk.

regie: Stephan en Francois Levy-Kuentz / Frankrijk 2003, 52 min. / Engels en Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

 

special: film & lezing, filmconcert