Terug

Pájaros De Verano

Ciro Guerra, Cristina Gallego

Leeftijd-16
Geweld
Grof-taalgebruik
vr 15 mrt 2019 21:25 tot 23:40  |  Cinema zaal 2

Colombia, jaren ’70. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een grote bruidsschat nodig. Terwijl de oudere vrouwen van de inheemse Wayuu-familie hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. Maar met de drugs en het verdiende geld, komt ook het geweld.

In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed.

Mijn co-regisseur Cristina Gallego en ik hebben een film noir gemaakt, een gangsterfilm. Maar het kan ook best als western getypeerd worden, of een Griekse tragedie. Filmgenres zijn haast de mythische archetypes van onze tijd geworden. Sinds het begin der tijden heeft de mens mythes gebruikt om betekenis te geven aan ons chaotische bestaan en in dat opzicht zie ik mezelf als een soort primitieve verhalenverteller, met deze film als resultaat.” - regisseur Ciro Guerra

regie: Ciro Guerra, Cristina Gallego / drama / met: José Acosta, Carmiña Martínez, Natalia Reyes / Colombia 2018, 125 min. / Spaans en Wayuunaiki gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Een fraai gefotografeerde volksvertelling annex gangsterfilm met mythische trekjes die zich ontspint als een Griekse tragedie."

Dagblad van het Noorden

- >4,0 sterren
"Een geslaagde combinatie van inheemse gebruiken en meedogenloze misdaad."

Trouw

- >4,0 sterren
"Een episch misdaaddrama over de opkomst en ondergang van een misdaadfamilie"

Filmkrant

-
"Een eigentijdse fabel met krachtige beelden met symbolische accenten."

Het Parool

-
"Een Colombiaanse versie van The Godfather of The Sopranos. De (visuele) aandacht voor de rituelen van de Wayuu’s tillen de plot prachtig op"

De Volkskrant

- >4,0 sterren
"Pájaros de Verano voert nóg verder terug dan Narcos. Mét fraai gekleurd beeld van lokale riten"

NRC Handelsblad

- >4,0 sterren
"Pájaros de Verano onderscheidt zich van andere drugsfilms door de couleur locale waarin de actie zich op kalme wijze ontvouwt: de inheemse Wayúu-cultuur"

bekijk recensies (7)