Terug

Das schweigende Klassenzimmer | landelijke première

Lars Kraume

Leeftijd-12
Discriminatie
Eng
Geweld
Grof-taalgebruik
do 17 jan 2019 19:05 tot 21:05  |  Cinema zaal 1

Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Uit solidariteit met de gevallen slachtoffers willen ze een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust.

In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt.

De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven.

Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka - een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen. De film ging in première op het Filmfestival van Berlijn.

regie: Lars Kraume / drama / met: Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke, Sina Ebdell, Isaiah Michalski, Leonard Scheicher, Tom Gramenz / Duitsland 2018, 111 min. / Duits gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Geschiedenisles verpakt als spannend psychologisch drama."

Telegraaf

- >4,0 sterren
"Vertelt op charmante wijze een grote geschiedenis op microniveau."

NRC

- >3,0 sterren
"Ethisch dilemma dat raak en herkenbaar is."

Het Parool

- >3,0 sterren
"Meeslepend en urgent drama."

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Degelijk verfilmde geschiedenisles"

Trouw

- >3,0 sterren
"Pakkend verhaal over ware solidariteit en burgermoed."

bekijk recensies (6)