Terug

Daymohk

Masha Novikova

Alle-leeftijden
Grof-taalgebruik
wo 19 jun 2019 19:20 tot 21:00  |  Cinema zaal 1

Regisseur Masha Novikova filmde in 2002 voor de film Dans Grozny Dans van Jos de Putter tussen de ruïnes van Grozny de gepassioneerde sterdanser en choreograaf Ramzan Achmadov die met zijn dansschool Daymohk kinderen van de vuilnisbelt redde. In de afgelopen jaren heeft zij contact gehouden met Ramzan en de ontwikkelingen van zijn land, zijn familie en zijn dansgroep gevolgd. Nu, vijftien jaar na haar eerste kennismaking met Ramzan, is alles totaal anders.

De dreiging voor het opheffen van Daymohk en daarmee het uitsterven van de eeuwenoude volksdans zijn voorlopig even voorbij. Ramzan en de groep hebben namelijk onderdak gekregen bij de huidige president van Tsjetsjenië, Kadyrov. Maar het offer is groot. Niet alleen heeft Ramzan zijn dochter Aminat moeten afstaan aan president Kadyrov, die haar zijn derde echtgenoot maakte, ook de jonge dansers van de groep zijn privébezit geworden. In een poging de traditie van zijn land te redden, moet Ramzan afstaan wat hem het meest dierbaar is.

Regisseur Masha Novikova woonde en werkte tot de val van de Muur in de Sovjet Unie. Daar studeerde ze pedagogiek, gaf Russische les en werkte ze als regieassistent in een theater. In Nederland begon ze voor televisie te werken en leerde ze het filmvak. Eerdere films die uitkwamen waren Drie Kameraden (2007) en Zoete rook van het vaderland (2012), die haar een Gouden Kalf nominatie opleverde.

regie: Masha Novikova / documentaire / Nederland 2019, 85 min. / Russisch gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu

Recensies

Trouw

- >4,0 sterren
"Een portret van een verscheurd volk, een tragiek die belichaamd wordt door de danser Ramzan Ahmadov."

NRC

- >3,0 sterren
"Daymohk biedt een fraai inkijkje in het Kadyrov-regime, een islamitische Sovjetparodie met gangstertrekjes."

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Documentaire over een Tsjetsjeense dansgroep is ook verholen portret van een totalitair machoregime."

Filmkrant

-
"Mooi en droevig portret van een kunstenaar die via dans het oorlogsgeweld ontsteeg, maar werd ingekapseld door het gewelddadige bewind dat volgde."

Parool

-
"Aan de hand van Ramzan Achmadov, leider van dansgroep Dayhmov, toont ze in de documentaire een desillusionerend verhaal over de prijs die de Tsetsjenen betalen voor vrede."

bekijk recensies (5)