Terug

De jeugd van Ivan

Andrej Tarkovski

Leeftijd-12
Eng
Geweld
di 1 okt 2019 19:20 tot 20:56  |  Cinema zaal 1

Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. De jeugd van Ivan, over een persoonlijke getuigenis van een Russische jongen, is nu te zien in een nieuwe restauratie. De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi's vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. 

Het is geen conformistische sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis. Ivan is een Russische jongen, die tegelijkertijd symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een heden ten dage al te actueel thema. De jeugd van Ivan (1962) viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht

Tarkovski's eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw.

Regie: Andrej Tarkovski. Met o.a. Nikolay Burlyaev, Valentin Zubkov, Evgeniy Zharikov. Sovjet Unie, 1962, 95 min. Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

special: Klassiekers