Terug

De kleur van de Granaatappels

Verhaalconcert - De Kunst van de Russische Avant-Garde

ma 2 okt 2017 19:00 tot 22:00  |  Cinema zaal 1

In het kader van het 100-jarig jubileum van de Russische Oktoberrevolutie presenteert Sandra Geller een avond over het avant-gardisme in de beeldende kunst, poëzie, film en het theater in Rusland. Met een concert van Oleg Fateev en Simone Sou, en de film De kleur van de granaatappels (Sergei Paradzjanov, 1964).

Na de Oktoberrevolutie beleefden kunstenaars een creatieve explosie en creëerden zij tussen 1907 en 1934 een volledig nieuwe beeldtaal. Sandra Geller neemt u, onder muzikale begeleiding van Oleg Fateev en Simone Sou, mee terug naar deze bijzondere periode in de Russische kunstgeschiedenis.

Denk daarbij een experimenten van schilders als Malevitsj en Kandinsky, die een grote invloed hadden op de ontwikkeling van het Europese modernisme. Of schrijvers als Babel en dichters als Majakovsky, die een literaire aardbeving veroorzaakten. Meyerhold bedacht een futuristisch theater met een excentrieke manier van acteren en filmkunstenaar Eisenstein verrijkte de kunst van cinematografie met zijn beeldende expressie, symbolische taal en baanbrekende montage. Kortom: een vuurwerk van talent en experiment, die de nodige bewondering oogstte van over heel de wereld.

Maar toen de ijzeren greep van Stalin in 1935 werkelijkheid werd, werden deze meesters veelal het zwijgen opgelegd. Hun avant-gardistische kunst was niet voor boeren en arbeiders, en werd dus verboden. Gelukkig overleefden de kunstwerken Stalins decreet wel en blijft de invloed van de Russische avant-garde tot vandaag de dag voel- en zichtbaar.

De kleur van de granaatappels
Deze lezing wordt afgesloten met de bijzondere film De kleur van de granaatappels van Sergei Paradzjanov. Deze Armeense regisseur genoot zijn filmopleiding in Moskou, waar hij al verbluffend eigenzinnige films maakte, vol poëzie en mystiek, met avant-gardistische beelden en futuristische montagetechnieken. Na Stalins decreet werd hij gearresteerd en vijftien jaar lang mocht hij geen films maken.

De kleur van de granaatappels werd voor deze tijd gemaakt, in 1964. Het verhaal gaat over de middeleeuwse Armeense dichter Sayat- Nova, zijn werk aan het hof, zijn verboden liefde voor de koningin en zijn gang naar het kloosterleven. In plaats van een traditionele verhaallijn toont Paradzjanov de kijker een verzameling prachtige tablaux vivants vol symboliek.

De film is meer dan een historische biografie; het is een verbijsterende smeltkroes van de rijke Armeense en Georgische culturele tradities, vol religieuze symboliek, en van de modernistische uitdrukkings- mogelijkheden van de volkskunst van de 20ste eeuw; de cinema. - Nederlands Filmmuseum, 1991.

lezing: Sandra Geller / bajan, zang: Oleg Fateev / percussie: Simone Sou

special: Filmconcert