Terug

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw - reprise

Cherry Duyns

wo 10 apr 2019 19:00 tot 21:15  |  Cinema zaal 1

Op zaterdag 13 april en zaterdag 20 april vertonen we de Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw. Daarom kunt u tijdens de woensdagdocu De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw zien hoe dit bijzondere concert tot stand komt.

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bach’s monumentale werk.
 
regie: Cherry Duyns / documentaire / Nederland 2016, 75 min. / Nederlands gesproken

special: Woensdagdocu

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

A.M. Boudewijns

06-04-2017

5 sterren

Geweldig document! Ik verheug me nu al op dedaadwerkelijke uitvoering, hoewel R. de Leeuw waarschijnlijk niet te evenaren is.

J.E.M. van der Meij

24-03-2017

5 sterren

Wat een geweldige documentaire! Diep geroerd en veel geleerd van Reinbert de Leeuw!

J. Marijnissen

18-03-2017

5 sterren

Bevlogen man, die zijn muziek en woorden beleefd tot in het diepst van zijn ziel en zo het orkest en solisten tot grote hoogte brengt, prachtig.

bekijk reacties (3)

lezing Govert Jan Bach - i.s.m. Cultureel Café Breda

Voorafgaand aan de documentaire geeft Govert Jan Bach, programmamaker en auteur over klassieke muziek, een lezing over componist Johann Sebastian Bach. 

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Mooi om De Leeuw zo met vuur over Bach te horen spreken"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Het is een voorrecht om Reinbert de Leeuw van dichtbij mee te maken in deze documentaire"

bekijk recensies (2)