Terug

De vergeten held | Docuzomer | korte inleiding

Frans Mouws

ma 3 aug 2015 19:20 tot 20:50  |  Cinema zaal 2

Met korte inleiding door de regisseur, en na afloop ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

De vergeten held is het ontroerende verhaal van een gewone jongen die wereldnieuws werd. Het levensverhaal van Sjef van Dongen laat zich vertellen als een spannend jongensboek. Begin jaren twintig kreeg vader Van Dongen een baan bij de Nespico (de Nederlandse Spitsbergen Compagnie) een bedrijf dat zich bezig hield met de exploitatie van steenkoolmijnen op Spitsbergen. De zaken gaan aanvankelijk goed en vader van Dongen weet in 1923 een baan voor zijn zoon Sjef te regelen – die op school niet goed mee kan komen – op het verre, verlaten en koude Spitsbergen. Niet wetende dat zijn zoon een paar jaar later een rol zal vervullen in de grootste poolreddingsoperatie ooit.

Na zijn 'tropenjaren' op Spitsbergen, kwam Sjef als held terug in Nederland. Deze heldenrol bleef hij in de Tweede Wereldoorlog ook nog vervullen. Hij zat in het verzet in Zeeland en werd na de oorlog burgemeester van Aardenburg.

De kinderen van Sjef van Dongen hebben in 2012 het privéarchief van hun vader aan het Zeeuws Archief in Middelburg geschonken. Het Zeeuws Archief, met dagboeken en vele honderden brieven en krantenartikelen, is direct met deze unieke collectie aan de slag gegaan. Zo is een groot deel van het materiaal gedigitaliseerd en geïnventariseerd.

regie: Frans Mouws/met:Sjef van Dongen jr., Hannie van Dongen, Diederik Veerman e.a./Nederland 2014, 70 min./Nederlands gesproken

special: docuzomer