Terug

De vergeten krijgers

Griselda Molemans

wo 25 okt 2017 16:00 tot 17:40  |  Cinema zaal 1

Ontmoet de 94-jarige Daniël Cordus – geboren in voormalig Nederlands-Indië als kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-soldaat Cordus. Onder deze Nederlandse achternaam werd stamvader Cordus in 1837 ingeschreven voor het KNIL in kasteel Elmina, Ghana. Honderd jaar later wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog de pas 19-jarige Daniël Cordus samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter.

Daniël strijdt sinds zijn gedwongen komst naar Nederland voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan die op het ereveld in Thanbyuzayat rust.

In De vergeten krijgers ontdekken we de onbekende geschiedenis van de Indo-Afrikaanse militairen die in de kolonie Nederlands-Indië voor "Koningin, volk en vaderland" vochten. Vier jaar lang werd met tussenpozen gefilmd in Nederland, Ghana, Indonesië, Birma en Thailand.

regie: Griselda Molemans / documentaire / met de stem van: Arthur Japin / Nederland 2017, 74 min. / Nederlands gesproken

special: Woensdagdocu

Q&A met regisseur Griselda Molemans

Na de film beantwoordt regisseur Griselda Molemans uw vragen over de film en gaat zij graag met u in gesprek.