Terug

Don't Blink - Robert Frank

Laura Israel

ma 27 mrt 2017 19:15 tot 20:45  |  Cinema zaal 2


Robert Frank (1924) is een revolutionair op het gebied van fotografie en onafhankelijke film. Hij documenteerde o.a. de Welsh mijnwerkers, de Peruaanse Indianen, The Stones, Londense bankiers en de Amerikanen. Deze documentaire is van een zeldzame eerlijkheid en geeft een inkijkje in het leven van deze teruggetrokken artiest.

Frank is zowel berucht als beroemd. Een moeilijk, zo niet onmogelijk subject om te interviewen die lak heeft aan rijkdom en beroemdheid. Hij sympathiseert met mensen die stoeien met het leven en koestert een wantrouwen naar mensen die de regels maken. Hij is ook vader van een dochter, Andrea, en een zoon, Pablo, die beiden jong stierven. Zijn werk is emotioneel en impulsief. Filmmaker Richard Linklater beschrijft Frank, die emigreerde naar de VS vanuit Zwitserland in 1940, als een rusteloze, zoekende artiest die de grenzen van de documentaire, experimentele en meer traditionele vertelvormen opzoekt.

Het leven en werk van Robert Frank, als fotograaf en als filmmaker, is zeer verweven met elkaar. Al vanaf de vroege jaren 90 maakt hij zijn films en video’s met de briljante Laura Israel die voor haar commercials en muziekvideo’s reeds bekroond werd toen ze nog op de filmacademie in New York zat. Tegen de tijd dat ze afstudeerde had ze haar eigen redactionele bedrijf met grote klanten als Lou Reed, Patti Smith, Keith Richards en Robert Frank. De films die ze bewerkte met Frank werden vertoond over de hele wereld en wonnen vele prijzen.

Don’t Blink is een levendige mix van beelden en geluiden, ondoorgrondelijke verliezen en vriendschappen die ons een indruk geven van het leven van deze Zwitserman die zichzelf opnieuw uitvond in Amerika en met zijn 91 jaar nog steeds actief is.

regie: Laura Israel / documentaire / VS 2016, 82 min. / Engels gesproken / niet ondertiteld 

special: Cracking the frame

Recensies

Village Voice

-
"Irascibly entertaining"

Hollywood Reporter

-
"Provocative"

Artforum

-
"An illuminating biopic of the game-changing photographer/filmmaker."

bekijk recensies (3)