Terug

Double Indemnity

Billy Wilder

ma 30 jul 2018 19:20 tot 21:15  |  Cinema zaal 1

Verzekeringsagent Walter Neff raakt in de ban van Phyllis Dietrichson, die een ongevallenverzekering wil laten afsluiten buiten medeweten van haar echtgenoot. Neff heeft meteen door dat ze hem wil vermoorden. Hij raakt zo door haar bedwelmd dat hij steeds verder verstrikt raakt in de intrige.

Billy Wilder verfilmde het boek van James M. Cain, gebaseerd op een geruchtmakende zaak in Queens, New York uit 1927. Eerdere pogingen om het boek te verfilmen stuiten steevast op de censoren van het Hays Office. Raymond Chandler werd ingehuurd om samen met Wilder het scenario te schrijven en tot verbazing van iedereen wisten ze met hun scenario de valkuilen van de censuur te omzeilen. Double Indemnity is de favoriete film noir van velen. Zo ook van Paul Verhoeven die zich door de film liet inspireren voor zijn thriller Basic Instinct (1992).

Voor Double Indemnity maakte Wilder gebruik van ‘casting againt type’. Fred MacMurray (Walter Neff) is vooral bekend om zijn komische rollen, precies het doorsnee type waar Wilder naar op zoek was. Barbara Stanwyck (Phyllis Dietrichson) is met haar platinablond haar een iconische femme fatale en Edward G. Robinson is als Keyes de gehaaide chef van Neff.

regie: Billy Wilder / drama / met: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson / Verenigde Staten 1944, 107 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Maandagavondklassiekers

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Klassieke film noir met een puik script...Een van de hoogtepunten uit het genre."

NRC

-
"Meesterwerk"

Trouw

-
"Spannende film noir."

Parool

-
"De moeder van de film noir, zijn eerste meesterwerk."

bekijk recensies (4)