Terug

Eraserhead - BUTFF 2019: Aliented Introductie Tour

David Lynch

Leeftijd-16
Eng
di 9 apr 2019 19:30 tot 21:10  |  Cinema zaal 3

Van 28 augustus t/m 1 september 2019 vindt de 14e editie plaats van het Bredase BUT Film Festival. Om het thema (Alienated: over aardse vervreemding en alien vibes) te introduceren tourt BUTFF in april langs diverse filmtheaters, waaronder Chassé Cinema.

Eraserhead is even enigmatisch gebleven als zijn schepper, regisseur en beeldend kunstenaar David Lynch. Diens lange-speelfilmdebuut ging 19 maart 1977 in première op het Filmex Film Festival in Los Angeles, trok niet meer dan 25 bezoekers maar groeide in de jaren daarna uit tot cultklassieker. De film was in Nederland pas in 1983 te zien.

Lynchs vertelling over Henry Spencer, een jongeman met een excentrieke bos haar die zijn vriendinnetje heeft bezwangerd en met zijn gezinnetje een afbraakappartement betrekt, viel de meeste filmcritici zwaar op de maag. Plot, psychologie en storyline waren het raam uitgegooid, wat restte was een surrealistische bespiegeling over leven en dood, seks en het universum, verpakt in zwarte humor, onderstreept door een macabere industriële soundtrack.

Onder kunst- en horrorliefhebbers gold de film als een meesterlijke groteske. De manier waarop Lynch de beklemming verbeeldde van een stel dat een mutant als kind baart, een wormvormig, nauwelijks menselijk creatuur dat dag en nacht huilt, was zowel aangrijpend als angstaanjagend.

regie: David Lynch / horror / met: Jack Nance, Allen Joseph, Charlotte Stewart / Verenigde Staten 1977, 89 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld