Terug

Gabriel e a Montanha

Fellipe Barbosa

do 14 jun 2018 14:05 tot 16:25  |  Cinema zaal 2

Voordat zijn studie aan de universiteit van start gaat, besluit Gabriel om eerst nog een jaar op wereldreis te gaan. Na 10 maanden komt hij aan in Kenia waar hij diep onder de indruk van het land is. Als hij het continent echt wil gaan ontdekken, verandert zijn manier van reizen. Hij trekt dieper het land in, laat zich leiden door nieuwe vriendschappen en de rauwe emoties die boven komen. Zo bereikt hij de berg Mulanje in Malawi, zijn laatste bestemming. Tijdens een gehaaste klim verongelukt de backpacker. Zijn levenloze lichaam wordt pas dagen later door de lokale bevolking gevonden.

De Braziliaanse filmmaker Fellipe Barbosa verfilmt in een gedramatiseerd verhaal de laatste maanden van zijn schoolvriend. Op het fatale einde na wist Barbosa niet veel van de reis. Om in beeld te brengen wat deze reis voor Gabriel heeft betekend, treedt hij met de camera in zijn voetsporen. Gabriel wordt vertolkt door João Pedro Zappa, die dezelfde locaties bezoekt en soms zelfs bevriend raakt met dezelfde mensen die de echte Buchmann hebben ontmoet. In de voice-over herdenken zij Gabriel, terwijl ze voor de camera wennen aan weer een ontmoeting met een volgende reiziger. Zo reflecteert deze film niet alleen op het verlies van een vriend, maar ook op de snelheid voor de lokale bevolking van het rugzaktoerisme.

regie: Fellipe Barbosa / drama / met: João Pedro Zappa, Alex Alembe, Rashidi Athuman, Caroline Abras, John Goodluck / Brazilië, Frankrijk 2017, 127 min. / Portugees, Frans, Engels, Swahili gesproken / Nederlands ondertiteld

4,00 sterren

Gemiddelde waardering: 4,00 sterren

H.C.P.M. Burgering

27-05-2018

5 sterren

Prima indrukwekkende film

bekijk reacties (1)

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"De film is een eerbetoon, boeiende karakterstudie en ode aan het reizen ineen"

NRC

- >4,0 sterren
"Een roadmovie, een docudrama en een fictiefilm tegelijkertijd."

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Een liefdevol monument"

Parool

-
"Een unieke en fraaie mengvorm van speelfilm en documentaire, die veel te zeggen heeft over toerisme en de privileges van (relatief) rijke reizigers."

Filmkrant

-
"De magistrale film is een liefdevol eerbetoon, juist omdat Barbosa niet wegkijkt van Gabriels moeilijke kanten."

Trouw

- >3,0 sterren
"Een fascinerende mix van fictie en documentaire, waarbij vooral de nagespeelde scènes uitmunten in gemoedelijke losheid."

bekijk recensies (6)