Terug

For Sama

Waad Al-Kateab, Edward Watts

Leeftijd-16
Eng
Grof-taalgebruik
wo 5 feb 2020 19:20 tot 21:00  |  Cinema zaal 1

Genomineerd voor vier BAFTA’s: Beste Britse film, Uitstekend debuut door een Britse schrijver, regisseur of producent (Waad al-Kateab en Edward Watts), Beste buitenlandse film en Beste documentaire.

Genomineerd voor de Oscar Beste documentaire.

Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen.

De 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.”

For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire. Winnaar VPRO IDFA Audience Award.

regie: Waad al-Kateab, Edward Watts / documentaire / met: Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab / Verenigd Koninkrijk 2019, 100 min. / Arabisch gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu, Awards