Terug

Grâce À Dieu

François Ozon

Leeftijd-6
Geweld
Grof-taalgebruik
di 16 apr 2019 16:00 tot 18:30  |  Cinema zaal 2

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken.

Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen.

Grâce à Dieu is gebaseerd op de rechtszaak tegen kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon. Hij wordt beschuldigd van het toedekken van seksueel misbruik van minderjarigen door een priester en van het verzuim om hulp aan de slachtoffers te bieden.

Op het filmfestival van Berlijn won de film de Zilveren Beer - Grand Jury Prize.

regie: François Ozon / drama / met: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud / Frankrijk 2019, 137 min. / Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Met grote zorgvuldigheid zet Ozon de zoektocht van een misbruik-slachtoffer uiteen"

VPRO

- >4,0 sterren
"Inspirerend en onthutsend tegelijk"

Filmtotaal

- >4,5 sterren
"Intrigerend en ijzersterk"

Parool

-
"Grâce à Dieu is een inzichtelijk, veelkantig drama over seksueel misbruik"

NRC

-
"Ozon snijdt een brisant thema aan, zeer dicht op de actualiteit. Maar Grâce À Dieu is ook wat de vorm betreft gedurfd en interessant"

bekijk recensies (5)