Terug

Free Solo - ihkv Autismeweek

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

wo 3 apr 2019 19:20 tot 21:15  |  Cinema zaal 1

In het kader van de Week van Autisme vertoont Chassé Cinema in samenwerking met MEE West-Brabant de documentaire Free Solo, het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van rotsklimmer Alex Honnold.

Hij heeft een droom: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park. Het ‘free solo’, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bedwingen van El Captain is dé ultieme sportprestatie. Je moet je volledig overgeven aan je lichaam: één minuscuul foutje en het is afgelopen… Alex is een bedachtzame, grappige en eerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin, die duidelijk enorm worstelt met zijn passie. Door de rotswanden free solo te beklimmen, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven. De uiteindelijke klim is ontzettend spannend, maar de weg er naartoe is minstens zo fascinerend.

If you’re seeking perfection, free soloing is as close as you can get.” - Alex Honnold.

Free Solo won zowel een Oscar als een BAFTA voor de Beste documentaire en sleepte op het Toronto International Film Festival de publieksprijs in de wacht.

regie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi / documentaire / met: Alex Honnold, Jimmy Chin, Sanni McCandless, Tommy Caldwell / Verenigde Staten 2018, 100 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu

inleiding

Voorafgaand aan de film organiseert MEE West-Brabant een inleiding met dichter en schrijver Frans A. Brocatus over het thema van deze autismeweek: Maak van werk je passie. Een thema dat hem na aan het hart ligt, want in 2011 kreeg hij zelf de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Hierna besloot hij zich in te zetten om vanuit zijn eigen ervaringen de beeldvorming rond autisme te verduidelijken.

Over Free Solo vertelt hij: “Alex, de hoofdpersoon in Free Solo wil zijn droom waarmaken en zet daar veel voor op het spel. Het al dan niet hebben van autisme wordt daardoor ondergeschikt. Het frappante is, dat juist door dat te doen hij ook communicatiever wordt naar de hem omringende wereld. Het is een pleidooi om uit jezelf te breken, je droom te volgen, grenzen te verleggen."