Terug

Garry Winogrand: all things are photographable

Sasha Waters Freyer

wo 19 dec 2018 19:20 tot 21:00  |  Cinema zaal 2

Beschreven als de dichter, atleet of filosoof van de fotografie legde Garry Winogrand de Amerikaanse straten vast in de jaren zestig en zeventig. Zijn kernwoord: ‘serendipity’, oftewel ‘toevalligheid’. Zijn Leica M4 legde spontane, alledaagse beelden vast van het Amerikaans Mad Men-tijdperk tot de beginjaren van de Women’s Movement en de gouden jaren van Hollywood, gebruik makend van thema’s als culturele ontreddering, politieke teleurstelling, intimiteit en vervreemding.

Ooit bespot door de critici, is Winogrands snapshot-esthetiek inmiddels de universele beeldtaal van onze hedendaagse beeldcultuur. Garry Winogrand: all things are photographable is de eerste filmische behandeling van Winogrands werk, inclusief een selectie van die duizenden nog niet ontwikkelde filmrolletjes die hij na zijn dood in 1984 achterliet.

Tod Papageorge, Matthew Weiner en anderen vertellen over de onbetwistbare invloed van Winogrand, zowel als kunstenaar als chroniqueur van cultuur, terwijl archiefmateriaal met Jay Maisel licht werpt op het grauwe, straatse perspectief van het onderdeurtje uit de Bronx. In de traditie van Robert Frank en Henri Cartier-Bresson, neemt Winigrands oeuvre u mee naar een lang vergane wereld waarin fotografie de bewerkingsmogelijkheden ontbeerde die vandaag de dag zo alomtegenwoordig zijn.

regie: Sasha Water Freyer / documentaire / Verenigde Staten 2018, 90 min. / Engels gesproken

special: Cracking the frame, Woensdagdocu