Terug

Goede Buren

Stella van Voorst van Beest

Alle-leeftijden
wo 27 feb 2019 19:20 tot 20:45  |  Cinema zaal 1

Wanneer de Rotterdamse inwoner Bep de Bruin, na 10 jaar dood in huis wordt gevonden, zonder dat iemand haar heeft gemist, is de stad in shock. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar beste vriendin Wilma (70) zijn vrijwilligers voor de lokale campagne tegen eenzaamheid, georganiseerd vanuit de gemeente. Samen gaan ze van deur tot deur, op zoek naar eenzame mensen die hulp kunnen gebruiken.

Na hun huisbezoek blijven we achter bij twee van hen: Jan (81) en Tilly (85). Jan heeft zeven jaar nauwelijks zijn huis heeft verlaten. Tilly is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. We zijn getuige van hun dagelijkse leven, hun angst om hun zelfstandigheid en waardigheid te verliezen, maar ook de soms indrukwekkende manier waarop ze met hun eenzaamheid omgaan. Jan met muziek en het huishouden en Tilly struint alle buurtactiviteiten af. Ada en Wilma zijn diep geraakt door hun eenzaamheid en komen in actie.

Goede Buren is een documentaire over burgerschap, samenleven, eenzaamheid en ouder worden. Een urgent en complex sociaal-maatschappelijke thema dat uitnodigt tot discussie en vragen. Wie zal er later voor mij zorgen? En wat doe ik zelf eigenlijk voor mijn buren?  

regie: Stella van Voorst van Beest / documentaire / Nederland 2018, 82 min. / Nederlands gesproken

special: Woensdagdocu

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Goede Buren in al zijn droefgeestigheid best een hoopvol miniatuurtje."

Volkskrant

-
"Goede buren biedt ontroerende miniportretjes van eenzame oude mensen."

Filmkrant

-
"Onderwerp van universeel sociaal belang."

bekijk recensies (3)