Terug

Harry Gruyaert, Photographer 70

Gerrit Messiaen

wo 26 jun 2019 19:20 tot 20:40  |  Cinema zaal 2

"Ik voel me aangetrokken tot dingen en dingen trekken mij aan" - zo verklaart de Belgische fotograaf Harry Gruyaert (Antwerpen, 1941) zijn tomeloze passie voor fotografie.

Gruyaert, sinds 1982 lid van het beroemde fotoagentschap Magnum, ziet zichzelf in eerste instantie als straatfotograaf. Hij is geïnteresseerd in het leven, maar nog meer in kleur. Velen beschouwen hem als een van de eerste fotografen die echt in kleur dachten. In prachtige kleuren legde hij het leven vast. Zijn werk voerde hem naar Marokko, India, Ierland en Egypte. Beroemd is zijn fotoreportage van de Olympische Spelen in München van 1972 en de eerste Apollo-vluchten. Vanaf een (kapot) tv-scherm fotografeerde hij alles en bewerkte daarna de kleuren.

Documentairemaker Gerrit Messiaen vertelt het verhaal van Gruyaert. Over zijn streng katholieke opvoeding, de conflicten met zijn vader, zijn fotografiestudie en zijn carrière, maar ook over hoe hij werkt, hoe hij schijnbaar achteloos het heel gewone omtovert tot een bijzondere compositie van grote schoonheid.

regie: Gerrit Messiaen / documentaire / België 2018, 70 min. / Frans, Engels en Nederlands gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Cracking the frame, Woensdagdocu