Terug

Hokusai - British Museum Presents

Patricia Wheatley

di 31 okt 2017 19:30 tot 21:05  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

Deze baanbrekende documentaire biedt u een exclusieve, persoonlijke blik op de tentoonstelling van het beroemde ‘British Museum’: Hokusai: beyond the Great Wave.

Gefilmd in Japan, Amerika en Engeland, richt deze baanbrekende documentaire zich op Hokusai’s werk en leven in de grote, bruisende metropool Edo, het moderne Tokio. Geïntroduceerd door kunstpresentator Andrew Graham-Dixon en met kunstenaars als David Hockney, Grayson Perry en Maggi Hambling, is Hokusai: beyond the Great Wave de eerste Engelse biografie over Japans grootste kunstenaar.

Hokusai spendeerde zijn leven aan het bestuderen van zowel de ‘gewone mens’ als de natuurlijke en spirituele werelden, met als middelpunt de beroemde vulkaan Mount Fuji als beschermende aanwezigheid en potentiële bron van onsterfelijkheid. Hij maakte menige tragedie mee, werd ooit getroffen door de bliksem en leefde jaren in armoede, maar gaf nooit zijn constante streven naar de perfecte kunst op. Hokusai was een kunstenaar die Monet, Van Gogh en andere Impressionisten beïnvloedde, hij is de vader van de manga en tevens de enige schilder met zijn eigen emoji.

Gebruikmakend van bijzondere close-ups en de revolutionaire 8K Ultra HD video technologie, worden Hokusai’s schilderijen en prenten onderzocht door vooraanstaande experts op het gebied van de digitale kunstgeschiedenis.

regie: Patricia Wheatley / documentaire, kunst / met: Andrew Graham-Dixon, David Hockney, Grayson Perry en Maggi Hambling / Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Japan 2017, 87 min. / Engels en Japans gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Exhibition on screen