Terug

Homecoming (1945) | landelijke première

Ferenc Török

wo 16 mei 2018 19:15 tot 21:00  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel? De dorpsbewoners gaan gebukt onder een collectief schuldbesef en door hun komst komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Is het familie van joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd en komen ze hun clandenstien verkregen eigendommen opeisen? Het dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen..

De in Boedapest geboren regisseur Ferenc Török geldt als een van de meest prominente figuren van de nieuwe garde Hongaarse filmmakers. Na enkele succesvolle korte films draaide hij in 2001 zijn eerste speelfilm, Moscow Square, die al snel een cultstatus verwierf. Met het beklijvende en pakkende Homecoming (1945) - winnaar van verschillende publieksprijzen - werpt hij nu een genuanceerde en filmische blik op een lastig onderwerp: het lot van de Joden in het naoorlogse Hongarije.

regie: Ferenc Török / drama / met: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel / Hongarije 2017, 94 min. / Hongaars gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Parool

- >4,0 sterren
"Geweldig met schitterende beelden."

NRC

-
"In stemmig zwart-wit met veel gefilmde hoogstandjes"

Cinemagazine

-
"Boeit van begin tot eind"

bekijk recensies (3)