Terug

Honeyland | landelijke première

Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov

do 9 jan 2020 14:10 tot 15:50  |  Cinema zaal 2

Genomineerd voor twee Oscars: Beste documentaire en Beste buitenlandse film.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Samen met haar zieke moeder woont ze in een stenen huisje in Noord-Macedonië. Haar leven, passie en inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien: de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Honeyland is een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Regisseurs Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië. En met succes: ze sleepten 11 internationale awards binnen. Op het Sundance Festival 2019 werd Honeyland bedolven onder lovende kritieken en won de film drie awards. De documentaire ging in Nederland in première op IDFA.

regie: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska / documentaire / met: Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam, Ljutvie Sam / Noord-Macedonië 2019, 87 min. / Turks gesproken / Nederlands ondertiteld

bekijk deze film ook via picl

Carnaval

Alaaf, ook dit jaar staat het Chassé Theater in het teken van carnaval. Houd rekening met extra drukte en mogelijke geluidsoverlast.

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Gloedvol, zoetzuur en scherp observerend"

De Volkskrant

- >4,0 sterren
"Een prachtig gefilmd volkssprookje"

The Guardian

- >4,0 sterren
"Een wonderbaarlijke prestatie"

NRC

- >3,0 sterren
"Poëtisch observerende, hybride documentaire"

Trouw

- >5,0 sterren
"Honeyland is een wonder van een film over de omgang met de natuur en met elkaar. Een verhaal om stevig in je hart te sluiten"

Filmkrant

-
"De visuele kracht laat Honeyland uitstijgen boven een gewoon portret"

Cinema.nl

- >4,0 sterren
"Gloedvol, zoetzuur, scherp observerend documentairedebuut, dat al een scheepslading festivalprijzen won"

Het Parool

-
"wonderschone documentaire"

bekijk recensies (8)