Terug

Howards End

James Ivory

Leeftijd-6
Geweld
ma 29 apr 2019 19:00 tot 21:30  |  Cinema zaal 1

Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitteren in dit fraai vormgegeven kostuumdrama vol liefdesverwikkelingen en onderhuidse klassenconflicten aan de vooravond van WOI. De film ontving maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor Beste actrice. De heruitbreng van James Ivory’s verfilming van E. M. Forsters gelijknamige roman valt samen met de 25ste verjaardag van de film, die onlangs digitaal werd gerestaureerd (4K).

Margaret Schlegel, een vrouw uit de middenklasse die trouwt met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry, een meer dan bemiddelde zakenman. Henry is ‘terribly old fashioned’, Margaret een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al is haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement. Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed – Margaret erft Howards End na het overlijden van Henry’s eerste vrouw – en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk. Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt.

De 4K-restauratie werd ondernomen op basis van het originele cameranegatief en de magnetische soundtrack – beiden zijn bewaard zijn gebleven in het archief van het George Eastman Museum. Audio Mechanics tekende voor de restauratie van de soundtrack en voor de kleurcorrectie was de firma DeLuxe Restoration verantwoordelijk. Regisseur James Ivory en director of photography Tony Pierce-Roberts traden op als supervisor.

regie: James Ivory / drama, romantiek / met: Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter, Emma Thompson / Verenigd Koninkrijk 1992, 142 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld / lange film

special: Klassiekers

James Ivory

Naast de digitale restauratie van Howards End vertoont Chassé Cinema ook de James Ivory-restauraties Shakespeare -WallahAutobiography of a PrincessHeat and dust en Maurice.