Terug

Installatie de visionair - gratis te bezoeken

zo 24 aug 2014 11:00 tot 01:00  |  Viskerfoyer

filminstallatie Eliane Esther Bots
Eliane Esther Bots won met haar project De Visionair de BNG BANK WORKSPACE, de jaarlijkse projectprijs van Filmhuis Den Haag.

Van 4 juli t/m 24 augustus is de installatie te bewonderen bij Chassé Cinema.

een auditieve ervaring
In de Viskerfoyer staat een installatie die het midden houdt tussen een filmset, een geluidsstudio en een privé-filmzaal. Hier ondergaat de de bezoeker een audiofilm: een filmbeleving die niet gebaseerd is op het visuele, maar op het auditieve. Alle handelingen, acties, uitdrukkingen en landschappen in het verhaal worden uitgedrukt in geluid, stemmen en muziek.
De filminstallatie is gebaseerd op het gegeven dat blinden en slechtzienden het visuele element in het ervaren van een ruimte of het kijken van een film grotendeels missen. Andere elementen, zoals geluid, worden belangrijker. Zo ontstaat er vrijheid voor een eigen interpretatie en verbeelding van de visuele werkelijkheid. Hierdoor kan de dagelijkse zichtbare omgeving veranderen in een avontuurlijke plek vol verhalen en bij het luisteren naar een film wordt een aanspraak gedaan op de verbeeldingskracht van de luisteraar.

Little Nemo
De audiofilm in de installatie is gebaseerd op het stripboek Little Nemo in Slumberland (1905-1914) getekend door Winsor McCay, waarin een jongen in zijn dromen de gewone slaapkamer ziet veranderen in een magisch spektakel waarin hij de meest bizarre ontmoetingen heeft. 

BNG BANK WORKSPACE is de jaarlijkse projectprijs van Filmhuis Den Haag waarmee de grenzen van film worden onderzocht. Workspace staat open voor zowel jonge als meer gevestigde makers uit verschillende disciplines, zoals kunst, film, architectuur, design en theater. Workspace wordt ondersteund door BNG Cultuurfonds en Fonds 1818.