Terug

Jinpa | landelijke première

Pema Tseden

Leeftijd-16
Geweld
Grof-taalgebruik
do 29 aug 2019 14:15 tot 15:50  |  Cinema zaal 2

Jinpa begint met de verwijzing naar een Tibetaans spreekwoord over hoe we deel gaan uitmaken van de dromen van andere mensen.

Een ruigharige man in een leren pak en met een donkere zonnebril rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte vlakte. Tijdens zijn reis onderhoudt hij zich door uit volle borst mee te zingen met het lied O sole mio. Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en pikt een zwijgzame oude man in traditionele kledij op.

Net als de vrachtwagenchauffeur blijkt de man Jinpa te heten. Hij is op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Nadat de man op de plaats van bestemming is afgezet, rijdt Jinpa door naar een klooster. Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook het verhaal van de man verontrust hem. Hij vindt dat hij een eventuele wraakmoord moet zien te voorkomen. Op zoek naar de potentiële moordenaar komt Jinpa in een theehuis terecht waar een kokette gastvrouw hem probeert te verleiden. In wazige zwart/wit beelden vertelt zij hem in flashback een verhaal van vroeger.

regie: Pema Tseden / drama / met: Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo / China, Tibet 2018, 86 min. / Tibetaans gesproken / Nederlands ondertiteld

Bekijk deze film ook via Picl

 

Recensies

Trouw

- >4,0 sterren
"Jinpa biedt een unieke ervaring. Het is een Tibetaanse roadmovie die op een indrukwekkende, zelden vertoonde locatie speelt."

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Ongrijpbaar en subliem"

NRC

- >4,0 sterren
"een droom van een film"

NRC

- >4,0 sterren
"Troostrijk en wreed surrealisme"

De Morgen

- >3,0 sterren
"Raadselachtige tocht in vale kleuren"

bekijk recensies (5)